Kan ik zonder ervaring starten met een moestuin?
Jazeker, we hebben het laagdrempelig gemaakt voor beginnende moestuiniers. Uiteraard werk je met levende plantjes welke aandacht nodig hebben.
In de groentekas lopen we geregeld rond om je wegwijs te maken in je moestuin. We helpen je graag op weg! Er liggen ook genoeg folders en boeken die je kunt gebruiken om door te bladeren.
Veel moestuiniers kijken bij elkaar in het tuintje. Zo kan je van elkaar leren. Zo kan je ook informatie krijgen en delen bij het gezamenlijke koffiemomentje op zaterdag 10:00 uur.
Zijn er aanvullende kosten?
Heel weinig! Naast het abonnementsgeld dien je zelf plantgoed aan te kopen. Kleine groenteplantjes worden door tuincentra verkocht en zijn niet duur (meestal €0,25 voor de perskluitjes). Een andere optie is (ter plekke) zaaien. Bijvoorbeeld spinazie, worteltjes, radijs kan je goed direct ter plekke kiemen.
Tuingereedschap, water, biologische bestrijding, compost en advies is gratis en zal gratis blijven. We hebben een klein winkeltje waar we handige items voor de moestuin verkopen. Bijvoorbeeld beregeningsmaterialen.
Wat zijn de voordelen van een moestuin in de kas?
Goede vraag! Er zijn diverse voordelen ten opzichten van buiten moestuinieren.
- Genoeg water: Ieder tuintje heeft zijn eigen wateraansluiting welke gebruikt kan worden voor het beregenen van de tuin. Automatiseren kan gemakkelijk!
- Gezonde grond: We gaan op een duurzame manier om met onze grond. We houden de grond in een goede conditie door het gebruik van compost en wormenmest
- Aangename temperatuur: Het is snel lekker in de kas! Zie ook de vraag: “Kan ik in alle seizoenen tuinieren?”
- Minder ziektedruk: Door het uitzetten van natuurlijke vijanden kunnen we plagen beperken. Door de kas hebben we geen last van vogels, muizen, ratten, konijnen, enz.
- Meer en langer je eigen groentes: Je kan eerder beginnen met zaaien/planten en je kan langer doorgaan met het kweken van groentes.
Hoe vaak moet ik langs komen voor mijn tuintje?
In het zomerseizoen vaker dan in het winterseizoen. In de winter volstaat eens per twee weken, maar in de zomer zul je wel regelmatiger langs moeten komen voor het water geven en oogsten.
Veel tuiniers hebben het water geven ge-automatiseert en kunnen daardoor langer weg blijven. We raden aan om in de zomer minimaal 1 keer per week langs te komen.
Ik ben X periode afwezig, kunnen jullie mijn tuin verzorgen?
We raden aan om het onderling te regelen met andere moestuiniers. De meeste moestuiniers zijn blij om te kunnen helpen. Mocht je er niet uit komen of ga je een langere periode weg dan kunnen wij helpen. Tot een week doen wij gratis, daarna is het €2,- per dag. We verzorgen je planten, geven water en oogsten de groenten/vruchten. We planten geen nieuwe plantjes.
Kan ik in alle seizoenen tuinieren?
Ja, het kasklimaat gaat ook met de seizoenen mee. Echter kunnen we het extreme weer buiten houden. Je hebt geen last van regen, wind, extreme kou en extreme warmte. Extreme zon kunnen we bijvoorbeeld tegen houden door de ramen op te doen, het kasoppervlak te kalken (krijten) en eventueel te schermen (automatisch doek tegen de warmte/kou). Extreme kou kunnen we tegen houden door de kas af te sluiten en te schermen. Zelfs in de winter als de zon schijnt zorgt het broeikaseffect ervoor dat het snel aangenaam is.
We werken met de natuur, we belichten of verwarmen de kas niet.
Vriest het in de kas?
Ja, het zal licht vriezen in de kas bij extreme vorst. Goed voor de spruitjes!
Hoeveel vierkante meter tuin heb ik nodig?
Dat ligt eraan hoe fanatiek je bent :). Heb je geen ervaring en is het je eerste moestuin dan is 16 of 24 vierkante meter voldoende. Een goede tuinier kan van 16 meter het hele zomerseizoen dagelijks uit eigen tuin lekkere en gezonde groenten eten.
Ik twijfel nog, mag ik een keer langs komen?
Ja natuurlijk! We zijn altijd op zaterdagochtend aanwezig. Vaak zijn we de rest van de week ook aanwezig, maar dan is het handig om even een afspraak te maken. Zie Contact.