Onze Groentekas is inmiddels bijna een maand open. Circa 15 moestuiniers zijn begonnen met het inrichten van hun tuintje.
Op zaterdag 11 februari was het zover, Onze Groentekas opende zijn deuren voor de ingeschreven moestuiniers. Na een bakkie koffie met iets lekkers werd er uitleg gegeven over het tuinieren in de kas.
Hoewel iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn tuintje zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is het aanbevolen om teeltwisseling toe te passen om vervelende ziektes te voorkomen. Met name knolvoet is erg lastig. Velt zegt het volgende over deze schimmel:
“Knolvoet is een lastige schimmel die op alle kruisbloemige planten parasiteert. De schimmelsporen kunnen tot 20 jaar in de grond aanwezig blijven. Ze zoeken de wortels van kruisbloemigen op en vermeerderen zich daar massaal, ten koste van de plant.” (Bron: Velt)
Kruisbloemige planten zijn alle kolen waaronder: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, raapsteeltjes, raap, rucola, mizuna, koolrabi, paksoi, radijs, spruitjes, waterkers, tuinkers en wittekool.
Om de schimmel te voorkomen is teeltwisseling nodig. Dat wil zeggen niet meerdere jaren op dezelfde plaats dezelfde kolen telen. Het beste is om je tuin in 4 vakken op te delen en ieder jaar de kolen in een ander vak te zetten.
Na de uitleg heeft iedereen zijn tuintje aangewezen gekregen en kon het tuinieren beginnen. Sommige begonnen direct al met het kruien van compost maar ook doordeweeks wordt er getuinierd.
Je kan groenteplantjes op verschillende manieren verkrijgen. Je kan gekiemde planten kopen in de tuincentra, je kan thuis voor-zaaien, of je kan ter plekke zaaien. Gekiemde plantjes kopen is het makkelijkst, maar minder leuk dan zelf zaaien. Zelf voor-zaaien wordt vaak thuis gedaan. Voor het kiemen van zaden is warmte en vocht erg belangrijk. Thuis op het vensterbank is vaak ideaal: warm, licht, en je zit er met je neus bovenop. Je kan de jonge kiempjes goed in de gaten houden en vertroetelen. Wanneer de zaadjes gekiemd zijn mogen ze vrij snel gaan wennen aan het kasklimaat. Wat droger en meer temperatuurwisselingen dan thuis.
Ter plekke zaaien in de kas is ook een alternatief, vooral met de makkelijkere plantjes en de snelle teelten. Sla, radijs, wortels, spinazie en groenbemesters zijn voorbeelden van zaden die je heel goed ter plekke kan zaaien.
In middels kiemen er vele plantjes in de kas. Ik heb al radijs, worteltjes en spinazie zien ontkiemen in Onze Groentekas!
Mocht jij ook interesse hebben in een moestuintje in Onze Groentekas? Meestal zijn wij zaterdagochtend aanwezig, je bent welkom!