Het groeit als kool

Onze Groentekas is inmiddels bijna een maand open. Circa 15 moestuiniers zijn begonnen met het inrichten van hun tuintje.

Op zaterdag 11 februari was het zover, Onze Groentekas opende zijn deuren voor de ingeschreven moestuiniers. Na een bakkie koffie met iets lekkers werd er uitleg gegeven over het tuinieren in de kas.

Hoewel iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn tuintje zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is het aanbevolen om teeltwisseling toe te passen om vervelende ziektes te voorkomen. Met name knolvoet is erg lastig. Velt zegt het volgende over deze schimmel:

“Knolvoet is een lastige schimmel die op alle kruisbloemige planten parasiteert. De schimmelsporen kunnen tot 20 jaar in de grond aanwezig blijven. Ze zoeken de wortels van kruisbloemigen op en vermeerderen zich daar massaal, ten koste van de plant.” (Bron: Velt)

Kruisbloemige planten zijn alle kolen waaronder: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, raapsteeltjes, raap, rucola, mizuna, koolrabi, paksoi, radijs, spruitjes, waterkers, tuinkers en wittekool.

Om de schimmel te voorkomen is teeltwisseling nodig. Dat wil zeggen niet meerdere jaren op dezelfde plaats dezelfde kolen telen. Het beste is om je tuin in 4 vakken op te delen en ieder jaar de kolen in een ander vak te zetten.

Teeltwisseling in Onze Groentekas. Radijs ter plekke gezaaid.

Na de uitleg heeft iedereen zijn tuintje aangewezen gekregen en kon het tuinieren beginnen. Sommige begonnen direct al met het kruien van compost maar ook doordeweeks wordt er getuinierd.

Je kan groenteplantjes op verschillende manieren verkrijgen. Je kan gekiemde planten kopen in de tuincentra, je kan thuis voor-zaaien, of je kan ter plekke zaaien.  Gekiemde plantjes kopen is het makkelijkst, maar minder leuk dan zelf zaaien. Zelf voor-zaaien wordt vaak thuis gedaan. Voor het kiemen van zaden is warmte en vocht erg belangrijk. Thuis op het vensterbank is vaak ideaal: warm, licht, en je zit er met je neus bovenop. Je kan de jonge kiempjes goed in de gaten houden en vertroetelen. Wanneer de zaadjes gekiemd zijn mogen ze vrij snel gaan wennen aan het kasklimaat. Wat droger en meer temperatuurwisselingen dan thuis.

Ter plekke zaaien in de kas is ook een alternatief, vooral met de makkelijkere plantjes en de snelle teelten. Sla, radijs, wortels, spinazie en groenbemesters zijn voorbeelden van zaden die je heel goed ter plekke kan zaaien.

In middels kiemen er vele plantjes in de kas. Ik heb al radijs, worteltjes en spinazie zien ontkiemen in Onze Groentekas!

Mocht jij ook interesse hebben in een moestuintje in Onze Groentekas? Meestal zijn wij zaterdagochtend aanwezig, je bent welkom!

Tuinieren in de kas
Teeltbedden en paadjes om overzichtelijk te houden
Behalve tuinieren is ook de gezelligheid belangrijk!

15 graden in januari

Heel langzaam worden de dagen telkens weer wat langer, we hebben het koude en gure weer nog niet achter ons, maar af en toe laat de zon zich weer zien. Gisteren was het in de kas 15 graden. Een ideale dag om aan het watersysteem te werken.

Over ongeveer drie weken op 11 februari opent Onze Groentekas zijn deuren. De meest urgente werkzaamheden zijn dan gedaan en het seizoen voor de moestuinier kan dan beginnen. Om de kas om te bouwen van productie-kas voor snijbloemen van hortensia’s naar kas geschikt voor moestuintjes moest er veel gebeuren. Een opsomming van enkele van de werkzaamheden die gedaan zijn of waar we mee bezig zijn:

 • Planten weghalen: Middels de succesvolle planten-weg-geef actie op 15 oktober waren de planten binnen no-time de kas uit. We hebben veel mensen uit de buurt blij kunnen maken met mooie volwassen Hortensia-planten.
 • Verwarmingsinstallatie ontmantelen: Vroeger werd de kas op aardgas verwarmd, dit willen we niet meer. We hebben ongeveer 2,5 kilometer verwarmingsbuis verwijderd uit de kas. Ook is de kas nu ingericht dat het kan gaan vriezen in de kas. Voorheen stookte we altijd vorstvrij, maar vanaf nu kan het ook vriezen in de kas.
 • Toegangsdeur maken: Nieuwe infrastructuur. De moestuiniers krijgen hun eigen ingang met toegangscontrole. Voor het maken van de deuren moest ook de kasconstructie aangepast worden.
 • Aanpassen watersysteem: Bij het tuinieren is er niks mooiers dan water geven! Het watersysteem is opnieuw opgebouwd en klaar gemaakt voor de toekomst. We willen de tuinier makkelijk toegang bieden tot water tbv het beregenen van de moestuintjes. De kas is ingericht met een leidingnet en kraantjes. Bij iedere paal is een kraantje!
  Maar ook het pompsysteem is aangepast. In de kas is er GEEN drinkwater. Het water waarmee we de tuintjes water geven komt uit de silo. Een wateropslag van ongeveer 200 kuub (m3) wordt gevuld met regenwater van het dak aangevuld met ontijzert bron-water in de zomer als er geen regen valt. Hiermee zijn we niet afhankelijk van het waternet en belasten we het waternet ook niet.

Voor de moestuiniers bieden we gratis compost en verkopen we plantgoed en teeltondersteunende materialen (zoals stokken, tuinsluin, sproeiers, druppelslang, enz). Dit is nog niet geregeld en we hopen dat we hier aan toe komen in de komende weken.

We hopen jullie te verwelkomen op 11 februari om 10.00 uur. Mocht je nog niet aangemeld/uitgenodigd zijn graag even contact opnemen.

Hieronder nog wat foto’s:

15 graden op 21 januari.
Iedere paal een kraante!
Voorbereidingen
Nieuwe pompinstallatie. Zelfbouw.
Pompinstallatie bijna klaar

 

 

Snijhortensia’s maken ruimte voor moestuintjes

Persbericht Oktober 2022:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
HOOGERHEIDE – Hortensia kwekerij Maatschap Meewisse gooit het roer om en gaat moestuintjes in de kas aanbieden. De hoge gasprijzen lijden tot verandering van bedrijfsvoering. De vraag naar moestuintjes is erg hoog en de kas biedt vele voordelen ten opzichte van volkstuintjes buiten.

 Het zal u vast niet ontgaan zijn, de gasprijzen zijn afgelopen jaar flink gestegen. Net als de meeste glastuinbouwbedrijven, gebruikte ook Maatschap Meewisse veel aardgas voor de teelt van Hortensia snijbloemen. “Wanneer de prijs van gas meer dan 5x is ten opzichte van vorig jaar kunnen we alleen nog maar verliezen boeken” aldus Antoon Meewisse.

Dit najaar gaan de Hortensiaplanten plaats maken voor moestuintjes. Met grote wachtlijsten voor volkstuintjes buiten is dit concept een goed alternatief voor mensen die graag een eigen moestuin willen. De kas geeft door het broeikaseffect vele voordelen ten opzichte van een buiten-moestuin. Onder andere: Langer teeltseizoen, geen extreme weersinvloeden en snel een behagelijke temperatuur.

Iedereen heeft zijn eigen perceeltje en kan zo vaak komen als nodig is. Perceeltjes zijn al verkrijgbaar vanaf 16 m2, maar groter is ook mogelijk. Beginnende tuiniers kunnen bijgestaan worden door de eigenaars. Gebrek aan ervaring mag geen drempel zijn om te starten. Het tuinieren in de kas is fijn om even los te komen van de dagelijkse sleur en het hoofd leeg te maken. Vanaf februari 2023 is het zover en kan het nieuwe teeltseizoen voor de moestuinier worden ingeleid. Kijk op OnzeGroentekas.nl voor meer informatie.

En waar blijven die bijna 5000 hortensiaplanten vraagt u zich af? Met een beetje liefde en genoeg water heb je een mooie plant voor in de tuin, en daar was het volgende idee geboren. Zaterdag 15 oktober vanaf 9:00 uur is iedereen van harte welkom om gratis Hortensiaplanten op te halen. Op is op, dus wees er op tijd bij!

Verdere informatie:

 • Bestemd voor particulieren, niet voor handelsdoeleinden
 • Vanaf 9.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur.
 • Help elkaar met het tillen van de planten!
 • Op = op
 • Adres:

Huijbergseweg 128
4631RX Hoogerheide

Weggeefactie